Tannlegekontoret ligger i kjelleretasjen i huset mitt, Villa Rosa pÄ Rong i Øygarden, med utsikt ut over havet, i fredelige omgivelser og med hjemlig atmosfÊre.
 
Her arbeider klinikkassistenten min og jeg, og her har vi det fint! Masse trivelige mennesker fra fjern og nĂŠr finner veien til oss selv om vi befinner oss ca. 40 min. kjĂžring fra Bergen.  Og vi elsker Ă„ jobbe etter holistiske prinsipper, altsĂ„ med tanke pĂ„ at en tann ikke bare er en tann men ogsĂ„ en del av et menneske.
 
Slik at vi fÞrst og fremst behandler mennesker - som da enten har - eller gjerne ogsÄ mangler tenner.

 

Det er viktig Ă„ ha fokus pĂ„ personen/pasienten pĂ„ en slik mĂ„te at han/hun kan slappe av under behandlingen - ingen skal sitte der stiv av skrekk mens vi borer i vei og er fokusert kun pĂ„ tann-problemet!  Ofte kan det i tillegg til hyggelig smĂ„prat hjelpe med litt healing som avslapningsmetode for mennesker som i utgangspunktet har tannlegeskrekk.

 

Dette skjer som regel automatisk uten at en trenger Ä si sÄ mye om det. Jeg arbeider jo ogsÄ som healer og det er heldigvis vanskelig Ä "skru av" denne funksjonen nÄr jeg arbeider med mennesker som trenger hjelp pÄ et eller annet plan - enten det gjelder tenner eller noe annet. Mang en gang har jeg hÞrt folk si at de slapper sÄ godt av at de nesten sovner - og det har faktisk hendt at folk har sovnet og til og med snorket i behandlingsstolen.
 
Foruten den menneskelige siden har vi den faglige siden av tannlegejobben. Det er selvsagt viktig hvilke materialer vi putter inn i menneske-kroppen. Derfor sluttet jeg Ä bruke amalgam allerede i 1988, som var sÄ snart som det etter hvert begynte Ä komme alternative fyllingsmaterialer pÄ markedet.
 
PĂ„ den tiden hadde jeg fĂ„tt en fullstendig "sperre" fĂžlelsesmessig - og klarte ikke lenger Ă„ fĂ„ meg til Ă„ anvende amalgam.  PĂ„ en uforklarlig og intuitiv mĂ„te sanset jeg bare at amalgam i tennene var skadelig for helsen - og tok denne fĂžlelsen pĂ„ alvor. Noe jeg er svĂŠrt glad for i dag. MiljĂždepartementet har med virkning fra 1. januar 2008 fastsatt et forbud mot bruk av kvikksĂžlv i produkter i Norge.  Amalgam er nĂ„ med et par unntak forbudt brukt i Norge.  Fra og med 2011 vil det vĂŠre totalforbud mot bruk av amalgam her i landet.
 
FĂžrst i juli 2003 offentliggjorde helse og sosial-departementet en oversikt over anbefalte tannfyllingsmaterialer der amalgam ikke lenger stod pĂ„ listen. Og ved begynnelsen av 2007 sĂ„ vi flere tv-programmer som sĂŠrlig tok opp seinskadene som tannlegeassistenter som har behandlet mye amalgam har blitt utsatt for.  SpĂžr du meg har nok bĂ„de pasienter og tannleger blitt pĂ„fĂžrt lidelser. Det er kvikksĂžlvet i amalgamet som er skadelig, men dette er fĂžrst skadelig nĂ„r det blir frigjort som gass. Slik frigjĂžring skjedde i sĂŠrlig stor grad i den tiden da tannlegeassistentene  fĂžrst blandet amalgamet for hĂ„nd med morter - og deretter "rullet" det ferdigblandete amalgamet i en tynn lerret-klut imellom fingrene og tilslutt presset kvikksĂžlv-overskuddet ut gjennom denne kluten ! Jeg Ăžnsker ikke Ă„ gĂ„ nĂŠrmere inn pĂ„ skadevirkningene akkurat her, men kan henvise interesserte til Ă„ lese bladet "Tenner og Helse".  Her kan en finne mye stoff og linker til artikler om emnet.
 
NÄr det gjelder hvilke materialer jeg bruker i min tannlegepraksis, er det alltid materialer som er godkjent av NIOM, altsÄ av Nordisk Institutt for Odontologiske Materialforskning:
 
Kompositt, populĂŠrt kalt hvite fyllinger:

Dette er et plast-basert fyllingsmateriale der ca. 40-50% av fyllingsinnholdet bestÄr av plast og hovedbestanddelen, ca. 50-60% er bittesmÄ porselens-partikler. Denne blandingen tilfredsstiller de fleste krav til et tannfyllingsmateriale. Plast-delen gjÞr at fyllingen blir spenstig og tÄler de temperaturforandringene som opptrer i munnen. Porselens-partiklene gjÞr fyllingen sterkere og i stand til Ä tÄle tygge-trykket som kommer ved biting og tygging av maten. Et komposittfyllingsmateriale er mykt nÄr en fyller det i tannen og dette herdes lag for lag ved hjelp av ultrafiolett lys mot tannen.
 
Porselensinnlegg:

Disse ble brukt i stÞrre utstrekning for noen Är tilbake, men etter en tid oppdaget man at disse hadde tendens til Ä sprekke pÄ tynneste pkt. av innlegget, fordi de var altfor stive til Ä motstÄ tyggetrykket over tid. FÞlgelig blir de ikke brukt i sÊrlig stor utstrekning nÄ lenger.
 
Porselenskroner og porselen/gull-kroner:

Disse to kronetypene blir mye brukt nÄr en har for lite tannsubstans igjen til Ä kunne bygge opp igjen tannen med fylling (eller evt. porselensinnlegg). Eller om en har mÞrke eller misfargede egne tenner eller kanskje ogsÄ har uÞnsket tannstilling i godt voksen alder. I slike tilfeller kan kroner pÄ f.eks. fortennene vÊre redningen. I samme slengen fÄr en bÄde den fargen en Þnsker og estetisk tilfredsstillende tenner. Er en tann rotfylt, lager en gjerne en stift-krone, fordi en da mÄ feste kronen ved hjelp av en stift inne i rotkanalen. Porselen/gull-kroner vil si at porselenet er brent fast pÄ et underlag av hvitt gull, som gjÞr den ferdige kronen mye sterkere enn en ren porselenskrone. Det gÄr ikke an Ä se pÄ det ferdige produktet om kronen har en gullkjerne, fordi alt gullet dekkes av porselenet som kommer utenpÄ. Porselenskroner og porselen/gullkroner er veldig stabile i fargen. De misfarges ikke av kaffe, te, rÞdvin eller nikotin, slik som egne tenner lett gjÞr og de slites heller ikke ned noe sÊrlig, fordi porselen er et veldig slitesterkt materiale.
 
Dersom noen tenner mangler i tannrekken, kan en lage porselen/gull-broer for Ä fÄ inn erstatningstenner i lukene. En mÄ da slipe til nabotenner som pilartenner pÄ en slik mÄte at det ferdige resultatet kan bli bÄde sterkt og pent.
 
Bleking av tenner: Dette er stadig mer populÊrt og utfÞres enten i tannlegestolen eller av pasienten hjemme. Begge metoder er gode, men skal jeg anbefale noe optimalt vil det vÊre en kombinasjon av begge deler. PÄ vÄrt kontor har vi en rimelig pakkelÞsning, der pasienten fÞrst fÄr tannbleking utfÞrt i stolen og deretter fÄr med seg blekeskinner og blekegele som han/hun kan bruke ved behov for oppfrisking hjemme. Dette er en veldig mye brukt lÞsning der pasienten fÞrst oppnÄr et godt resultat hurtig og deretter med smÄ anstrengelser kan opprettholde resultatet videre.
 
Proteser lages det fremdeles en del av, selv om det heldigvis er slutt pĂ„ den tiden da det var moderne og helt vanlig Ă„ trekke ut tennene fĂžr konfirmasjonen.  De fleste fikk da inn helprotese i begge kjever etter fĂžrst Ă„ ha gĂ„tt tannlĂžs i 3 mĂ„neder. I vĂ„re dager er det helst pasienter med store tannkjĂžttproblemer som til slutt velger Ă„ trekke problemtennene sine og fĂ„ inn en helprotese. NĂ„r det fĂžrst er nĂždvendig gĂ„r det utrolig bra Ă„ venne seg til en slik protese, sĂ„ etter en ukes tid er de fleste godt fortrolige med lĂžsningen.  I tillegg er de selvsagt glade for Ă„ vĂŠre ferdige med plager med smerter og tenner som lĂžsner. Det lages bĂ„de hel- og delproteser, alt etter om man har trukket alle tennene eller bare enkelte. Økonomisk sett er det rimeligere med en protese enn med broer og i mange tilfeller er dette avgjĂžrende for hva en velger.
 
Implantater

Disse er titanskruer som skrues ned i kjevebeinet i pĂ„ forhĂ„nd utborede hull for sĂ„ Ă„ gro fast inne i kjevebeinet.  Etter en viss tid, ofte ca. et halvt Ă„r, blir skruene brukt som tannrĂžtter eller pilarer som en kan feste en bro, evt. en protese til.
 
NĂ„r det gjelder tenner som mistes pĂ„ grunn av tannkjĂžttbetennelser (gingivitt og periodontitt) er det mulig Ă„ fĂ„ stĂžtte fra NAV enten en velger protese eller broer som tannerstatning. OgsĂ„ nĂ„r det gjelder en del systemiske sykdommer og langvarig medisinbruk med bivirkninger som rammer tennene og stĂžttevevet rundt, vil det offentlige kunne dekke en del av utgiftene til Ă„ gjenopprette tannsettet. Men her er det viktig at pasienten har gĂ„tt til regelmessig tannbehandling hos sin fasttannlege de senere Ă„r.  Pasienten mĂ„ dessuten skaffe til veie legeerklĂŠring som dokumenterer grundig hvilke medisiner som har medfĂžrt skader pĂ„ tannsettet, hvilken dosering medisinene har blitt tatt i og hvor lenge vedkommende har brukt medisinene. Det er sĂŠrlig medikamenter som fĂžrer til munntĂžrrhet som over tid fĂžrer til mye hull (karies) i tennene. Det siste er viktig Ă„ merke seg for alle som bruker medisiner. SpĂžr gjerne legen din om dine medisiner har slike bivirkninger og om det finnes alternative medisiner som ikke har slike bivirkninger.  Ved munntĂžrrhet kan det i tillegg til god munnhygiene vĂŠre til god hjelp for tannhelsen om en skyller munnen og tennene ofte med vann.